Independence House

Головне меню
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2014 » Травень » 10 » Публічні дебати
9:30 AM
Публічні дебати
Передвиборчі фантазії вже вирують у головах деяких кандидатів чи кандидаток у президенти України Від нас залежить, чи змінемо ми ставлення до себе і змусимо кандидатів відійти від популізму і говорити про посутні речі. Зараз почалось обговорення імен та облич кандидатів: згадують минуле політиків, їхній досвід, зв'язки з бізнесом, мотиви для висування кандидатури. Більш змістовні речі – погляди політиків на майбутнє країни, якою вони збираються керувати – поки що не потрапляють до фокусу громадської дискусії.
Але дискусію на ці теми, безумовно, потрібно розпочинати, і якомога раніше. Тому  наш проект АЖ « Дім Незалежності " вирішив виступити з ініціативою і сказати кандидатам у президенти та їх представникам на місцях: покажіть нам свої реальні програми. Не ці двосторінкові популістичні агітки, які подаються у ЦВК разом із рештою документів і які майже нічим не різняться між собою, незалежно від партійної приналежності кандидата. Ідеться про своєрідний "план дій", конкретний і не зведений до пропаганди. Цей план не має стосунку до офіційної програми для ЦВК і, на нашу думку, має бути опублікований на сайті кандидата з повним доступом для усіх зацікавлених – і з можливістю поставити гострі запитання від громадськості щодо цього плану дій.
Навіщо це?
Насамперед, щоб уберегтись від популізму. Чи зважаться кандидати на найвищу державну посаду пояснювати і уточнювати свої передвиборні програми? Відповідати за які буде значно складніше, ніж за розмиті беззмістовні формулювання, властиві для традиційних передвиборних програм. Але ніхто не казав, що нова політика буде простою.
Публікація детального плану дій допоможе зробити вибір тим українцям, які ретельно підходять до обрання голови своєї держави. Сьогодні ми маємо декілька більш-менш рейтингових кандидатів, кожен з яких має харизму, власний політичний стиль, специфічну історію потрапляння в політику. Але це все – формальні риси, на основі яких не можна зробити осмислений вибір. Потрібно дізнатись і проаналізувати, приміром, чим відрізняється програма Порошенка від програми Тимошенко. Ви можете зараз назвати декілька суттєвих ідеологічних та програмних розбіжностей між цими людьми? І навряд чи зможете назвати їх навіть після публікації передвиборних програм на сайті ЦВК. Там будуть загальні фрази. А диявол ховається у деталях.
Саме тому ми вирішили започаткувати публічну кампанію з вимогою публікації детальних, покрокових програм кандидатів. Також у рамках кампанії ми будемо звертатись до  місцевих політиків з вимогою прокоментувати чи доповнити певні програмні пункти. Ми будемо спілкуватись із ними і вимагати непопулістського ставлення до своїх слів. Нова політика потребує нових та відповідальних підходів.
Звісно, ми не вважаємо, що ця ініціатива допоможе вирішити геть усі проблеми і подолати все зло у країні. Це лише невелика складова у довгому переліку змін, яких повинні зазнати наша політика і наше суспільство для побудови сучасної європейської країни.

 

З повагою, голова АЖС "Дім незалежності" Олег Филик.

 

Переглядів: 1739 | Додав: IndHouse | Теги: кандидат, виборча кампанія, вибори 2014 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Архів записів
Друзі сайту